sobota 7. května 2016

Civil War

Spíše než ke Captain America se skutečně hodí řadit nový marvelovský počin k Avengers, a to jako přímý sequel Age of Ultron. Noví Avengeři (vedení Stevem Rogersem) při poslední misi zaviní další "vedlejší oběti" a svět už je nevnímá jednoznačně jako hrdiny, ale zejména jako hrozbu, která působí neomezenou mocí. Vznikne tak Deklarace Sokovia o zařazení Avengers pod OSN v pozici řídící autority (Shield už je definitivně zaniklý). Jenže dohled nevyhovuje všem a především Rogers má silnou motivaci v záchraně Buckyho, který je dílem destruktivního plánu plukovníka Zema...


I když v ději figuruje mnoho postav, v jádru se jedná o trojúhelník Rogers - Stark - Bucky, kteří jsou tahouni propracovaného děje. Musím ocenit, že opravdu každá postava má svou motivaci a chová se smysluplně a logicky (což není pro žánr pravidlem). Chápal jsem, proč Tony dělá, to co dělá a jde o zajímavý obrat z výchozích pozic - Tony začínal jako nepodříditelné chodící ego, Steve jako voják plnící rozkazy. Najednou se z Tonyho stává vůdce, pokračující ve snaze o vyšší kontrolu (čímž je krásně navázáno na Ultrona jako předchozí pokus) a ze Steva se naopak stává rebelující potížista, jehož správňáctví dostává povážlivé trhliny v úsilí uchovat své poslední spojení s minulostí - Buckyho.


Zařadil bych se do týmu Iron Man, ale zároveň jsem i chápal důvody týmu Captain. Vydařila se věc nevídaná - hrdinové a padouši se stali jedním - každý ve snaze jednat správně jednal špatně z hlediska druhých a hranice mezi dobrým a zlým nikdy nebyla v blockbusteru tak tenká. A vše nevyhnutelně gradovalo k finále, které jsem opravdu prožil zarytý v sedačce, protože šlo sakra do tuhého (myslím, že o takový typ osudovosti se v každé epizodě marně snažily Star Wars a Civil War jim dalo zhusta na frak). Bitku Tony vs. Steve si řadím do své osobní emocionální topky k Bad Wolf Beach (modří vědí).


A nejsou to jen Star Wars (jejichž globální oblibu asi nikdy nepochopím), které nechává jako ságu Marvel daleko za sebou. Člověk už měl dvanáct filmů, aby se dostatečně seznámil s postavami a je tak na čem stavět. Scény, kdy si v civilu Downey s Evansem povídá u stolu jsou tak stejně napínavé, jako když si v maskách dávají po držce letadlem. Pro své role jsou perfektní a je to právě herecký výkon, který tvoří ikony, nikoliv zdrojový comics (společně s výtečnou režií a celou strategicky vedenou produkcí s jasnou vizí).


Pokud se někde nachází v rámci série hrozba, tak u některých Avengerů, kteří sami o sobě nejsou zajímaví / jsou špatně obsazení / působí jako do počtu. Konkrétně Scarlet Witch trpí na hereckým umem nepolíbenou představilku, Falcon je vágní stejně jako Hawkey a Vision nemá prostor, protože je jednoduše příliš mocný a po jeho zásahu by k Civil War ani nemuselo dojít. A Ant-Man měl být pravděpodobně vtipný, ale je jen otravný. Ale to jsou hříchy castingu / pojetí některých předchozích filmů. Obecně nelze čekat, že by se našel někdo, komu by se v té pestré škále líbilo vše, nebo-li všem se stejně nezavděčíš. Sám také nejsem nekritický fanboy a můžu vytýčit krajní pozice, kdy mám Age of Ultron a Iron Mana 3 za nejlepší Marvelovky a samostatně za výborné filmy, zatímco Ant-Mana a Incredible Hulka za ty nevydařené.


U Civil War se vzácně podařilo představit právě nové hrdiny, kteří mají slibný potenciál. Black Panther na malém prostoru zaujme a přináší něco nového a exotického. Peter Parker má skvělou dynamiku užaslého teenagera a chemii s Tonym jako z buddy movie. Nezbytnou proprietu tvoří i humor s přesným dávkováním (to byste nevěřili, v čem v civilu jezdí Captain America). Technicky se pak jedná o dosud nejvyspělejší blockbuster, kde vše působilo nejvíc přirozeně, jak mohlo. Akční scény mají hutný drajv a přitom zůstavají přehledné, kdy oceňuji odlišné pojetí každé z nich (raw naháněčka, destrukční street in, megalomanská letištní potyčka, intenzivní one to two...). 


Marvel si zkrátka získal monopol na poli blockbusterů i comicsů. A získal si ho chytře. Kvalitními herci, režiséry, vysokým rozpočtem a pevnou produkční rukou. Když se řekne blockbuster, vybavím si Age of Ultron a když se řekne comics, vybavím si Iron Mana. Už se těším na monstrózní vyústění prvních tří fází v Infinity War, které je v dobrých rukou. A podle prvních zpráv (IMDB) lze vyjádřit velké očekávání velkoleposti, kdy se mluví o rozpočtu pro oba filmy ve výši 1 mld USD.

Žádné komentáře:

Okomentovat