středa 18. května 2016

HLM: Vnitrotřídní korelační koeficient

Uvedená dvě kritéria pro využití HLM (vícestupňový výběr a zastoupení skupin) nabývají kvalitativního charakteru, kdy poněkud tvrdší (kvantitativní) povahu zhodnocení přináší ICC (Intra Class Correlation Coefficient – vnitrotřídní korelační koeficient). 

Intercept v hierarchickém a ne-hierarchickém modelu

ICC udává, jaký podíl celkového rozptylu proměnné připadá na rozdíly na nadřazené úrovni, nebo-li jaké jsou odlišnosti hodnot proměnných na 1. úrovni a na úrovních vyšších. Uplatňuje se rozklad rozptylu na složku:

  • vnitroskupinovou (v rámci jedné úrovně – odlišnosti mezi jedinci / útvary / …),
  • meziskupinovou (mezi úrovněmi – odlišnosti na úrovni divizí / subjektů / …).

ICC nabývá hodnoty od 0 do 1, přičemž využití HLM je obecně uznávané od 0,1. Jak tuto hodnotu vyčíslit? Nejdříve si rozložíme úrovně:


Vnitrotřídní korelační koeficient se zakládá na rozkladu rozptylu na úrovně, tudíž analogicky jako rozlišení uvedeného vnitro a meziskupinového rozptylu v analýze rozptylu. Aplikovat HLM je tedy vhodné, pokud dochází ke splnění podmínky:


Uvedené pravidlo ovšem není absolutní, pokud povaha dat jasně inklinuje k užití HLM, pak by mělo být použito. V následující kapitole si představíme ICC prakticky s příkladem se dvěma hierarchickými úrovněmi (jedinci na 1. úrovni a subjekty na 2. úrovni).

Hierarchický model pro praktický příklad

Žádné komentáře:

Okomentovat