čtvrtek 25. srpna 2016

Ghostbusters

Jsou to hysterky! Ne nové představitelky Krotitelek duchů, ale fanoušci. Nechápu lidi, co se tak zblázní do filmu, aby pak v takové míře hateovali případné změny. A protože z původních Ghostbusters jsou ze 3/4 dědci a z 1/4 zesnulí, recast byl nevyhnutelný. Už jen proto, že Bill Murray by po další roky zákeřně blokoval vznik dalšího sequelu.


A vlastně nejde o sequel, ale reimaginaci. Během prohlídky jednoho starého baráku se zjeví duch, pak další v metru a nově zformovaná čtveřice busterů je na světě. Se svou rolí se nejlépe popasovala Kate Mckinnon a Leslie Jones. První zmíněná (ta žlutobrejlatá) je praštěnou vědátorkou z ranku Emetta Browna a druhá (ta černá) držkatou ženskou s lidu, která dělá "vidláka" mezi otitulovanou honorací. Ta tlustá a ta nijaká pak působí jak do počtu, aby vznikla čtveřice. Co do humoru ovšem strčí krotitelky do kapsy sekretář Kevin (Chris Hemsworth) jako mužská variace na blbou kozatou blondýnu. V tomto případě blbou luxusně.


Ze staré gardy má nejvíc prostoru Bill Murray, jinak se dá hrát českým divákům známá hra "hledej Vašuta", jen stačí nahradit tuzemskou megahvězdu za původní osazenstvo GB. Jsou tam kromě důchodovaného Ricka Moranise všichni žijící i nežijící (nápověda - recepce hotelu, laboratoř, taxi, hasička, fakulta).


Z hlediska děje se přitom opakuje koncept originálu. New York, ta žumpa Ameriky je zase v řiti (kvůli duchařské zálibě jednoho ušláplého chudáka) a je třeba s tím něco dělat. Stejně jako v osmdesátkách. I ten původ hereček v Saturday Night Live nebo produkce Ivana Reitmana a scénář Dana Aykroyda implementuje stěžejní lidi původního týmu.


To, že jsou v centru dění ženský mi nepřislo nijak podivné nebo převratné, stejně jako mi to nepřislo u posledního Mad Maxe, Resident Evil, Aeon Flux, Kill Bill, atd. Až mi připadá, že se snad zvrhla nějaká původně sofistikovaná reklamní kampaň (když ženete lidi do kina potřetí na totéž, chce to něco výrazného, čehož pozadí vzniku poskytuje dostatek).


Triková stránka je vydařená, několik frků pamětihodných a celkově se jedná o typický letní blockbuster. V 80´s by to slupli i s navijákem, jenže dnešní svět je plný samozvaných filmových odborníků, kteří brblají z principu a životního stylu (aby pak dosadili na první příčky návštěvnosti brakovku formátu Avatar nebo Star Wars, he!). Noví GB pro mě nejsou moc odlišní od starých GB, jen se aktualizovali na to, co dnešní kino konzument běžně očekává. A když z toho chce Sony vytřískat nekonečný seriál, tak bych si dal třeba i vyloženě horrorovou variantu s R-kovou přístupností.

P. S.: Poslední dobou si před návštěvou kina vždycky skočíme na pivo, takže moje recenze za poslední cca. čtyři měsíce mohou být mírně zkreslené :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat