úterý 22. prosince 2015

Star Wars: EVII

Návrat Jediho - Darth Vader likviduje Imperátora, aby zachránil svého syna a svět. Celá předaleká galaxie se raduje z vítězství a nastolení rovnováhy. A nebo ne? Nikdy jsem nebyl fanda Star Wars, ale chápu, že pro někoho se jedná o největší kultovku. Fan base je opravdu mimořádná. Hlasitá a všudypřítomná.
 
Stádovosti vstříc
A to jde o jednu rodinu - Skywalkerovi - zatracená famílie! Pro dobro celého vesmíru by bylo nejlepší založit organizaci s cílem vyhladit Skywalkerovi z povrchu jakékoliv planety (děda Anakin prosazoval temnou stranu síly, trpěla celá galaxie (EI - III), syn Luke prosazoval světlou stranu síly, otci navzdory trpěla celá galaxie (EIV - EVI), vnuk Kylo prosazuje temnou stranu síly, trpí celá galaxie (EVII - IX),....).
 
Episody IV - VI jsou sevřeným vesmírem, který funguje sám o sobě, není třeba cokoliv dodávat. Episody I - III jsou pak jakýmsi rozšířením, které ale funguje pouze ve spojení s původními filmy. A EVII se bohužel vydává moderním směrem nekonečných filmových seriálů. Takže zodpovědět otázku, je to dobrý film sám o sobě, je složitou záležitostí.
 
Robot, co má koule!
Lucas odešel z postu režiséra i producenta a předal žezlo Abramsovi. Tomu Abramsovi, u jehož Star Treku jsem brblal, že je to takové šablonovité a předvídatelné. Řemeslo má hoch v ruce, ale chybí onen pověstný osobitý rukopis. Se Star Wars zlepšení nepřichází a navíc má Abrams zásadní problém i s expozicí. První zhruba půl hodinu (až do prvního letu s Millenium Falcon) jsem se nudil. Kde nic, tu nic. Povážlivě dlouhý prostor měl být pravděpodobně věnován představení nových postav, jenže o těch stejně nevím prakticky nic:

- Rey na něco čeká, zřejmě jí tíží něco z minulosti, co, není jasné.
- Finn před něčím utíká, zřejmě ho tíží něco z minulosti, co, není jasné.
- Poe je nejlepší pilot Odboje,.... a to je vlastně všechno.


Síťovka je věčná, v čase Vánoc velmi aktuální
Přitom postavy byly hlavní devizou Lucase, který jim dokázal vtisknout charakter a jednoznačnou motivaci. Chápu, že Disney má za cíl prodat co nejvíce filmů, knížek, her, videoher, deskových her, atd., jenže v tomto podání mám pocit, že mi v kině pustili celovečerní trailer na určitý vesmír, který se roztahuje napříč až mnoha médii. Zatímco EIV tak funguje jako plnohodnotný film, EVII působí spíše jako pilot k televiznímu seriálu, který jen letmo načrtne výchozí prvky:
 
- Impérium / První řád je znovu u moci a stojí proti Republice.
- Leia, Han se víceméně snaží něco udělat, Luke rezignoval.
- Jsou tu tři nové postavy, na jejichž bedrech to bude celé ležet.
- Postavit Hvězdu smrti je zjevně snadné.
 
Žvejkal snad nestárne!
Jakoby fanoušci točili film pro fanoušky. Jenže s moc velkou pietou. Pocit deja vu se dostavuje až příliš často, namísto přísunu něčeho nového. Jedná se tak o povážlivý krok zpět, což je paradox vůči novátorskému přístupu Lucase v roce 1977, kdy do kin odvážně vpustil brakovou pohádku nepodobnou ničemu dosud existujícímu. Nové Star Wars napodobují ty staré, až lze hovořit o tenké hranici mezi sequelem a remakem:
 
- Luke, Han a Leia se vydávají za pomoci prastaré moudré postavy (Yoda) a Povstalců do bitvy proti Impériu v čele s posledním Sithem (Palpatine) a jeho učedníkem (Darth Vader). Luke se přitom musí pod vedením Obi-Wana stát Jediem. A Han sbalí ženskou.
- Rey, Finn a Poe se vydávají za pomoci prastaré moudré postavy (Maz Kanata) a Odboje do bitvy proti Prvnímu řádu v čele s posledním Sithem (Snoke) a jeho učedníkem (Kylo). Rey se přitom musí pod vedením Lukea stát Jediem. A Finn sbalí ženskou.
 
Stará garda na sebe nechá čekat
Největší deviza originální trilogie se zároveň změnila v největší slabinu. Darth Vader byl ikonickou postavou celého univerza, nekompromisní, cílevědomý a nebezpečný protivník. V EVII však záporák prakticky absentuje. Thanovský Snoke působí jako úřednický majitel továrny na ničení planet, jenž má k ruce pouze málo schopného eléva, kterého porazí i dívka, co se poprvé chopí světelného meče. Není tu žádný mýtický Jedi nebo Sith, ti jsou už prakticky mrtvou legendou. Nekoná se tak ani žádný velkolepý a osudový souboj, který byl dosud vrcholem každého filmu:
 
- Obi-Wan vs. Darth Vader
- Luke vs. Darth Vader
- Darth Vader vs. Palpatine
- Qui-Gon Jinn vs. Darth Maul
- Anakin vs. Darth Tyranus
- Obi-Wan vs. Anakin (Yoda vs. Palpatine)
 
Fotka s dědou na hrázi mu nestačila....

V předaleké galaxii také stále neznají reverzní engineering, aby se poučili z nezdarů původních Hvězd smrti, protože i tu novou lze zničit obdobnou skulinou v plánech. A tak je to stejné i s celým filmem. Hvězda smrti je x-krát větší než původní a EVII má x-krát větší rozpočet než EIV. Nic nového se však nedostaví. Na co se těšit / netěšit v příštích letech? V EVIII se stane Luke mentorem Rey, Finn odhalí své tíživé tajemství z minulosti a Kyle dokončí výcvik. V EIX Rey zabije Kylea, který na poslední chvíli zalituje svého rozhodnutí připojit se k temné straně síly a rovnováha bude opět nastolena.... až do Episody X s pravnoučaty Skywalkerovými.
 
Uvádím zejména negativa, protože s tak vyhypovanou filmovou událostí roku bych čekal více říznější přístup nebo novátorství, nikoliv pouze opis. Jinak se jedná o řemeslně zvládnutý blockbuster, který si návštěvu kina zaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat