neděle 10. ledna 2016

Ash vs. Evil Dead

Není třeba představovat. Evil Dead stál u zrodu specifického žánru horredy a předznamenal druhou zlatou éru horrorů v 80. letech. Dva sequely a remake nestačily. Původně byl ohlášen regulerní čtvrtý film s titulem Army of Darkness 2. Jenže neshody se studiem a přebytek napsaného materiálu způsobily, že celé autorské trio odešlo s projektem ke Starz, kde dostalo volnou ruku a dotaci deseti epizod.

 
Ash (Bruce Campbell) zdědkovatěl, má pupek, protézu (kromě ruky navíc už i chrupu), dál pracuje jako shop assistant a bydlí v karavanu, ve kterém se čas zatavil v osmdesátých (paralela s "My Name is Bruce" zcela jistě nenáhodná). Rozumu stále moc nepobral, takže je de facto přímo odpovědný za rozpoutání zla (opět). Z Necronomiconu není radno citovat, ještě navíc v opojení alkoholem, kterého si Ash vydatně dopřává.

 
Posedlé mrtvoly tak opět útočí a Ash tentokrát dostává k ruce/pile posilu svých dvou kolegů z shopu Kelly a Pabla. V patách však má i neodbytnou policejní vyšetřovatelku, která by ráda přišla tajemné smrti parťáka na kloub a ke slovu se dostane i tajemná Ruby (Lucy Lawless), která ví o Necronomiconu víc, než ostatní. A všechny cesty vedou do chaty....


Setkání starých známých před kamerou je jištěno neměnnou sestavou i za kamerou, kdy si lze stěží představit další Evil Dead bez Sama Raimiho (točil pilotní epizodu) a Roba Taperta. Kde se to sakra mohlo pokazit? A ejhle, ono se nepokazilo...
 
 
Výsledný produkt nedělá svým kultovním předchůdcům ostudu. Krví se opravdu nešetřilo a epizody se vyznačují stejně nekompromisním zobrazováním násilí jako kultovní jednička. Co je však hlavní, celá explicitnost je vyvážena humorem, jehož kombinace s horrorem se stala poznávací značkou trilogie.
 
 
Přitom je plně využit seriálový formát, kdy každá epizoda disponuje vlastním dějovým obloukem (a uměním utnout děj ve "správnou chvíli"). Samotný příběh je vlastně stále jen záminkou pro vynalézavé kosení příslušníků "zlé smrti", kdy se sice vyvíjejí v důsledku okolností vedlejší postavy (Kelly, Pablo), ale Ash zůstává stále stejným, ehm, troubou, který kašle na fakta i logiku a v závěru navíc udělá něco tak neskutečně wtf (spoilery), že se nedá než těšit na druhou sérií a jak se s tímhle tvůrci vypořádají.
  
  
Někdo by mohl namítnout, že je to celé až moc cheese a někdy se poetika blíží krvavému sitcomu. Ale to by bylo jako vyčítat Wallaceovi s Gromitem, že jsou z plastelíny. Bruce, Sam, Rob jsou ve formě, Evil Dead pořád funguje a je jedno, jaký se píše rok v kalendáři.

Žádné komentáře:

Okomentovat