pondělí 1. února 2016

LARP ekonometricky

Chtělo by to něco neotřelého. Domnívám se, že tématický LARP, třeba se zaměřením na svět Sherlocka Holmese by byl tím pravým řešením!“ pronesl jsem náhle, potahujíc z dýmky ve svém pohodlném křesle.

To by mohlo!“, zvolal můj kolega, a teprve pak si uvědomil, že jsem vyjádřil jako ozvěna jádro jeho nejniternějších myšlenek; i napřímil se a zíral na mě ve vrcholném úžasu. „Co to má znamenat?

Potěšen vzbuzeným zájmem jsem mu osvětlil situaci. „Vždyť šlo jen o povrchní dedukci, milý kolego. Článek v novinách, který jste právě dočetl, významný pohled z okna na Moravské náměstí a nervózní klepání prsty do stolku. To vše vede k jedinému závěru – opětovně myslíte na festival, který chcete uspořádat v tomto krásném městě. A stále nemáte dobrý motiv.“

Máte pravdu,“ odvětil „ale LARP…, na to by šli určitě jen mladí nebo studenti, co většinu času tráví u pc nebo televize a pak by byli v reálném světě dezorientovaní. Návštěvníci kulturních akcí, festivalů, divadel by myslím nebyli ochotní. A ta tématičnost, vždyť kdo ještě dnes čte literaturu, navíc z osmdesátých let devatenáctého století!

No, sám si nemyslím, že by potenciál návštěvnosti závisel dominantně na těchto faktorech. Osobně bych měl za to, že s každou další návštěvou divadla roste pravděpodobnost účasti o řekněme 2% a vliv trávení času u pc na ochotu navštívit navrhovanou akci je tím větší, čím větší je čtenářská vášeň člověka. Ostatně, mám tu psaní od mého dobrého přítele Ragnara Frische. Možná má v ruce nástroj, který by nám mohl v řešení tohoto problému pomoci.“
 
Velký učitel a rádce Ragnara Frische
Vytvořený ekonometrický model se všemi uvedenými proměnnými dosahuje koeficientu determinace o hodnotě 86,27 a společná variabilita proměnných je tak schopna vysvětlit 86,27 % variability regresantu. Na základě výsledků F-statistiky je rovněž možné zamítnout hypotézu o nevýznamnosti celého modelu (p-hodnota dosahuje 1,90e-06).

Model však obsahuje řadu zcela evidentně statisticky nesignifikantních proměnných. Metodou postupné eliminace od proměnných s nejvyšší p-hodnotou je možné dosáhnout stavu, kdy se v upraveném modelu budou vyskytovat pouze regresory statisticky signifikantní (s p-hodnotou ˂ 0,1).

Regresní model zahrnuje úrovňovou konstantu, tudíž je splněn předpoklad nulové střední hodnoty náhodných složek. Všechny provedené testy heteroskedasticity hovoří o nepřítomnosti heteroskedasticity, kdy se vypočítané p-hodnoty pohybují nad hladinami významnosti 0,1, 0,05 i 0,01 a nelze tak zamítnout nulovou hypotézu [H0: v modelu se nenachází heteroskedasticita (náhodné složky mají stejný rozptyl)]. Předpoklad je splněn.
 
 
Využita jsou průřezová data, kdy se tak nabízí automatické očekávání naplnění předpokladu o vzájemné nekorelovanosti reziduí. Tvrzení však lze i dokázat. Z odhadnutého modelu je možné v programu Gretl uložit rezidua a dále s nimi pracovat v souladu s definovaným vztahem.

I v rámci upraveného modelu se rezidua nacházejí v souladu s předpokladem o normalitě rozdělení, kdy testová statistika chí-kvadrát nabývá p-hodnoty 0,9885 (s hodnotou reziduálního rozptylu 16,012) a nelze tak zamítnout hypotézu H0 o normalitě (normálním rozdělení) reziduí. Ze samotné povahy dat rovněž vyplývá naplnění předpokladu o vysvětlujících proměnných jako nenáhodných veličin.

Multikolinearita modelu je únosná za předpokladu, kdy jsou všechny dílčí koeficienty determinace z pomocných regresí menší než koeficienty determinace z hlavní regrese. Tato podmínka je splněna za stavu 0,837639 ˃ R2age-ded a v modelu se tak skutečně multikolinearita nevyskytuje. Tento výsledek je potvrzen i prostřednictvím testování faktorů zvyšujících rozptyl (VIF – vícečetný korelační koeficient mezi proměnnou a ostatními nezávisle proměnnými), které se pohybují v blízkosti minimální hodnoty = 1,0.
 

Dle získaných výsledků je možné vyslovit očekávání, že potenciální návštěvnost LARP Holmes závisí v určité míře na faktorech věku, počtu přečtených knih, počtu hodin strávených u pc, návštěvnosti biografu, divadla a schopnosti deduktivního myšlení.

Nelze však odhlédnout od jistých slabin prezentovaného modelu, které ovšem spadají k podstatě vlastního šetření, nikoliv k uplatnění ekonometrických nástrojů. Otázka preferencí spotřebitelů se řadí mezi veličiny, které není možné zcela popsat výlučně matematickými prostředky s úplnou kvantifikací všech relevantních prvků. Další možné úskalí přináší zkreslení získaných výsledků formou nepravdivých nebo nepřesných odpovědí respondentů.
 

Nicméně dosažené výsledky nabízejí prostor pro navazující šetření, u nichž by bylo vhodné se hlouběji zaměřit na definované vztahy. Nabízí se tak např. otázka, zda by vystupovala jako relevantní proměnná ta, která přinese zohlednění tematičnosti u faktorů book nebo thea vzhledem k zaměření plánované LARP akce, atd.

Došli jsme zdárnému cíli. Nyní víme, na kterých faktorech z námi původně zvažovaných závisí potenciál návštěvnosti a akci lze vhodně zacílit.“ Zhodnotil jsem výsledek provedené práce.

Můj kolega jen neúspěšně skrýval okouzlení z aplikace nového nástroje, „Dejme tomu, ale ten negativní korelace k dedukci, to mi smysl nedává.“

Inu“, odvětil jsem „člověk vládnoucí deduktivním myšlením povětšinou nalezne zalíbení v některém náročném oboru, např ekonomii nebo ekonometrii včetně a nepotřebuje pak nahrazovat naši složitou realitu za zjednodušený konstrukt hodný leda kratochvíli.“

Žádné komentáře:

Okomentovat