neděle 27. března 2016

Fuck you, soft!

Windows jsou asi jako tržní mechanismus. Není to ideální řešení, ale nejlepší dosud známé (zastánci Linuxu ať si bouchnou pěstí do stolu, ale rozšířenost a programová podpora toho či onoho systému je také jedním z rozhodujících kritérií). Windows se zkrátka čas od času absolutně zhroutí, někdy i, zdá se, definitivně.


Řešení je jednoduché a osvědčené - přeinstalovat. Pokud máte běžnou sestavu hardware. Jenže v případě koncetrované výstavby mikro-pc stanic je třeba takový zákrok provádět s dispozicí ovladačů, protože pc nemá oproti tradičním skříňovým sestavám vlastní periferie, takže dvd prostě nemáte kam vložit a i usb rozbočovač je řešen externě - pročež také vyžaduje ovladače. Tudíž výhoda, že Vaše pc je "větší uvnitř" je vykoupena tím, že je zároveň "menší zvenku".
 
Nuže, co v takové situaci dělat? Tedy v případě, kdy z různých důvodů originální ovladače nemáte? A ještě k tomu jste zašantročili i fyzické médium s Windows a doprovodnými doklady, bez něhož Vám servis žádné pc nevezme? První krok je zcela zřejmý - musíte disponovat doloženým vlastnictvím Windows.


Koupit Windows podruhé? Ha! V tomto ohledu nabízí nákladovou optimalizaci paradoxně jinak proklínaná Evropská unie, konkrétně pak zákon Právní ochrana počítačových programů - uvádění licencí k počítačovým programům - Směrnice 2009-24-ES - Článek 4 odst. 2 a čl. 5 odst. 1 - vyčerpání práva na rozšiřování. Zatímco v USA tak nelze přeprodávat už využité softwarové licence, v Evropě je tato možnost zcela k dispozici. A již jednou využité, ale dále nevyužívané licence tak mohou být dále prodány. Software se přitom neopotřebovává, takže můžete mít nový produkt za výrazně nižší cenu.


A druhý krok? Extrahovat z pc všechna cenná data. K tomu se mi osvědčily externí disky Western Digital, které můžete "píchnout" prakticky do čehokoliv. Po šesti letech užívání se mi ještě nestalo, že by je některé zařízení odmítlo. Dokud nedosáhnou cloudové technologie znatelně vyšší úrovně (zejména z hlediska kapacity), pak se jedná o dosud nejschůdnější řešení ukládání dat.

Pak už je vše připraveno pro reinstalaci, ovladače zajistí multiobsažná řešení (uložená na nosiči cd, dvd nebo zmíněných externích disků), dostupná v řadě e-shopů a pokud ne, pak už není problém kontaktovat servis nebo si pokutit sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat