čtvrtek 3. března 2016

Zoolander no. 2

V ráji nevegetili pouze Adam s Evou, ale i Steve, o kterém se nemluví a hrstka zasvěcených v čele se Stingem chrání jeho tajemství. Kdo se napije krve ze srdce Stevova potomka, ten bude věčně mladý. A jak to tak vypadá, oním potomkem je Zoolander mladší, kterého zatím stihnul Mugatu pomocí svého ďábelského plánu vykrmit jako pomstu za...


Přepálené gagy, šílený humor, spousta cameí a role si užívající herci. Kultovní Zoolander dostal pokračování, které má šanci stát se stejně kultovní. Derek a Hansel už jsou pro modeling odepsaní a po jisté tragédii, která zabila Zoolanderovu manželku a znetvořila Jeníčkův obličej žijí v ústranní. Do akce se vrací, když začínají za záhadných okolností umírat celebrity, a to vždy s unikátním Derekovým výrazem na tváři.


Znáte takový ten typ filmu. Oscara sotva dostane a když se přiznáte, že se vám to líbilo, tak mnohý na povrch kulturně kultivovaněji se tvářící kolega důrazně zdvihne obočí. Z filmařského hlediska je porušeno hned několik základních zásad - děj je překombinovaný a druhořadý, hrdinové jsou dementní a humor masovému vkusu vzdálený.


Ona bizarnost a absurdita, která prýští z každého vtipu, hlášky a ohnutí děje představuje právě hlavní devizu. Zoolander si dělá nepokrytě prdel z čehokoliv, a to včetně tradiční hollywoodské produkce a nepsaných žánrových pravidel. Mugatu tak může klidně vystoupit z děje a glosovat jeho nesmyslnost s fackou typickému blockbusterovému konzumentovi, který si s hubou plnou popcornu nadšeně nechává vyplachovat mozek u x-tých pičoidních Transformers.


Tu tam je dnes tak úmorně propíraná politická korektnost, která jak rakovina prolézá konformně globalizovaný svět, jehož Zoolander nechce být součástí. Transgendeři, negři, tlustoprdi a další si schytají svoje s mottem blízkým Monty Python - "nic nám není svaté". Však už trailery vzbudily nejednu petiční aktivitu úzkoprsých amíků.


Oproti prvoplánovým snahám o provokaci však Zoolander funguje ve své hlubší sofistikovanosti s prvky satiry a parodie, která se ovšem skrývá pod značně ujetou vrstvou. Pokud by se nesetkali lidé s potřebnými filmařskými schopnostmi, pak by se snadno tento komplikovaný záměr rozpadnul již při realizaci. Široký komediální rejstřík zúčastněných Frat Packistů tvoří nezbytné východisko pro mísení rozličných stylů komiky od humoru s vážnou tváří až po maniakální excese v koherentní formu. Těhotný Kiefer Sutherland, ojetá hrošice nebo hermafroditní Benedict Cumberbatch tak mohou koexistovat v jednom světě.


Zoolander 2 je výborná wtf komedie, která se prostě povedla. Humor to není pro každého, ale pokud se vezete na podobné vlně ne-mainstreamové zábavy čeká vás megalomansky přepálený flák, u kterého je evidentní, že se bavili i sami tvůrci a dovolili si víc, než bývá obvyklé. A jako bonus je hned na začátku ve zpomaleném záběru rozstřílen Justin Bieber!

Žádné komentáře:

Okomentovat