pondělí 21. září 2015

Quiché

Drahá choť si stanovuje stále vyšší cíle stran svého kuchařského umu. Jako další zástupce jejích aktivit přišel na řadu tradiční francouzský quiché s žampiony a cuketou. Výsledek zdařilý, proces nikoliv až tak odrazující, jak by se mohlo zdát z výčtu surovin:

250 g hladké mouky
150 g kvalitní zakysané smetany
125 g pravého másla
100 g nastrouhaného ementálu (před strouháním vyjmeme díry)
3 vejce
1 kus cibule
1 stroužek česneku
10 žampionu
2 malé cukety
1/2 svazku petrželky
2 jarní cibulky (sekáme jen ty zelené části)
špetka sladké papriky
špetka sušeného oregana
olej na vymazání formy
15 ml. olivového oleje
sůl
čerstvě namletý pepř

V míse smícháme mouku, jedno vejce, máslo a špetku soli a propracujeme do plastického těsta hedvábné konzistence. Vzniklou hmotu zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
 
 
V mezidobí ustálení těsta očistíme žampiony a rozčtvrtíme, nakrájíme cuketu na kolečka a osušíme utěrkou. Na oleji zpěníme utřený česnek a cibuli, dokud nezesklovatí. Poté přidáme připravenou cuketu se žampiony, osolíme, opepříme a necháme restovat.
 
 
Zvlášť do misky dáme zakysanou smetanu, dvě vejce, nastrouhaný ementál, najemno nasekanou jarní cibulku, mletou papriku, sušené oregano a posekanou nať čerstvé petržele. Směs důsledně promícháme.
 
 
Z lednice vytáhneme po uplynulé době těsto a rozválíme do tvaru dle užité formy (kruh nebo ovál). Formu vyložíme těstem, které vytvarujeme mírně přes okraj. Mírně vychladlou směs žampionů a cukety smícháme se směsí ze zakysané smetany. Pořádně promícháme a vlijeme do připravené formy s těstem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme 40 minut do zlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat