středa 14. října 2015

King of Drums - příběhy slavných

Být umělcem ještě automaticky neznamená stát se celebritou pod vlnou mainstreamového diktátu. A někteří o to vlastně ani nestojí. Proto snad neurazím svým skromným příspěvkem mistra hry na bicí, který si říká jednoduše - fish.

Ke hře na bicí tíhnul už od mala. Jeho první zkušenosti vycházely z třískání dvou vařeček o hrnce, které našel v kuchyni. Leč pochopitelně se doma velkého ocenění své snahy nedočkal. Avšak jiskra byla zažehnuta. Po nevyhnutelném koketování i s jinými nástroji (trubka, kytara, pozoun) konečně spočinuly v jeho rukou paličky a osudově zasednul za bicí. (Předchozí, teď již nepotřebné nástroje si ohleduplně rozdělila rodina a nejbližší).
 
Triko za bicí!
 
První veřejné vystoupení zakusil již během gymnázia, kde přijal za svou stylizaci alias Lennon a nesmazatelně se zapsal do srdcí místních posluchačů. Jeho věhlas se dostal až k Neilu Peartovi, který mu nabídnul pomocnou ruku při rozvoji jeho schopností. Fish neváhal ani chvíli. Opustil vysokou školu, ale nepřál si, aby se kdokoliv dozvěděl o pravém důvodu jeho náhlého zmizení za hranice. "Kdyby se někdo ptal, tak jsem odjel bydlet kvůli práci třeba do Teplic". Sdělil první, co ho napadlo rodičům a vydal se vstříc novému životu.
 
Nick Mason, Ian Paice, Alex Van Halen, Nicko McBrain a další jsou jen z řady jmen, se kterými úzce spolupracoval. Další zlom však nastal při setkání s Larsem Ulrichem. Ian Paice věděl, že je fish fandou Metallicy a domluvil jim schůzku před koncertem. Fish však neudržel emoce na uzdě a při úvodním potřesení rukou Ulrichovi příliš silným stiskem pochroumal prsty. Koncert měl za chvíli začít a tak se nabízela pouze jediná varianta - fish musí odehrát za Ulricha!
 
Ty vole, Larsi, na tu desku mě nefoť!
 
Ian se zaručil ve jménu Deep Purple a Metallica odehrála svůj dosud nejvydařenější koncert, kde i skalní fanoušci jásali nad novou krví, která se Ulrichovi vlila do žil. Sám podaným výkonem užaslý Ulrich trval na tom, že se fish stane nedílnou součástí kapely. Hned druhý den nabídnul smlouvu a rovnou chtěl fishe vyfotit na chystanou desku. Avšak narazil. Fish pochopil, že tento již prošlapaný svět není pro něj a chce si najít vlastní cestu (další deska Metallicy se tímto rozhodnutím bohužel opozdila o řadu let). Už získal cenné zkušenosti a bylo na čase vrátit se do své domoviny. S díky odmítnul a vrátil se do Oslavan, kde si našel práci, aby mohl volný čas trávit zdokonalováním svého umění, které odhalí světu v pravou chvíli.

Je však veřejným tajemstvím, že stále zaskakuje i za svoje slavnější kolegy. Když byl Mike Portnoy loni po koncertní šňůře příliš unavený na natočení svého sóla na bicí, neostýchal se zavolat přítele fishe, který hbitě zaskočil a ve všech záběrech ze zadu Portnoye plnohodnotně zastoupil.

Ze předu Portnoy, ze zadu fish, pouze jejich matky poznají rozdíl!

Odhodlání, dřina a zápal pro věc. To jsou tři klíčové faktory úspěchu tohoto umělce, který zároveň dokázal zůstat skromný. Dodnes málokdo v jeho okolí ví o těchto skutečnostech. O to víc budou překvapeni, až se tento sympatický člověk rozhodne odhalit světu své umění, jehož zdokonalování zasvětil svůj dosavadní život.

Žádné komentáře:

Okomentovat