čtvrtek 22. října 2015

Poslední lovec čarodějnic

1215. Válka mezi lidmi a čarodějnicemi vrcholí. Poslední bojovníci "Sekery a kříže" se vydávají do sídla zla a Kaulderovi (Vin Diesel) se daří zabít samotnou Královnu čarodějnic, která jej však v poslední chvíli ještě stihne proklít k věčnému životu.

Sbírání spadaných jablek nesnášel víc než zabíjení čarodějnic

2015. Kaulder už po staletí loví čarodějnice pro přetrvávající řád Sekery a kříže. Pomocnou ruku mu přitom podává Dolan, kdy má být současně 36. (Michael Caine) nahrazen 37. (Elijah Wood). Dolan 36 je však zavražděn za záhadných okolností ještě před předáním štafety a navíc se probouzí zlo, které by mohlo vést k oživení Královny čarodějnic.

Určitě ti nevadí ten věkový rozdíl?

Na papíře zní Poslední lovec čarodějnic jako typický blockbuster, kde je všechno cool a s nadsázkou pojetí hrdinové trousí hlášky jak o život. Jenže zdání klame. Namísto prvoplánově efektního akčňáku (jak by se z trailerů mohlo zdát) je tu surová temná fantasy. Na diváka nečeká ani x krát omletá stavba příběhu, ale řízná expozice rovnou vrhá do bitvy, kdy se charaktery budují postupně, prostřednictvím nahlédnutí do jejich každodenního života. A tady se nachází překvapení - propracovaná mytologie.

Je snadné uvěřit, že takto by v současnosti skutečně mohlo fungovat "soužití" lidí s čarodějnicemi. Scénáristé přemýšleli nad tím, co tvoří a celý svět nabízí prostor k hlubšímu objevování jednotlivých zákoutí, která byly naznačena.

Temný rytíř se nechává obsluhovat pánem prstenů

Tahounem příběhu je ovšem Vin Diesel, kterému role vyloženě sedla. Jeho Kaulder je pradávný drsňák s rozervanou duší věčností trýzněného lovce. Když říká dvaaosmdesátiletému Cainovi "chlapče", je to vtipné, ale zároveň vyjadřující nevyhnutelnou osamocenost.

Když ho někdo nazval pupkatým strejdou, byl rychlý a zběsilý

Do toho si přičtěte kvalitní triky a důvody k návštěvě kina jsou na světě. Umím si představit  Posledního lovce čarodějnic jako vícedílnou ságu (směřování k pokračování je ostatně naznačeno). Potenciál tu je a snad bude využit.

Žádné komentáře:

Okomentovat