pondělí 23. listopadu 2015

Družme se, deskou i kartou

Někde ve skříni mi ještě leží kufr se sadou nejznámějších společenských her od šachů nebo "Člověče, nezlob se" až po českou klasiku "Z pohádky do pohádky". Figurky jsou ještě poctivě vyřezány ze dřeva a celý kufřík po něm krásně voní.
 
Odskočíte-li si na wc, stopa může vychladnout
 
Ne všechny dnešní společenské hry nesou srovnatelnou úroveň kvality s těmito dřívějšími produkty, zato nabídka je nesrovnatelně širší. U nás doma momentálně "frčí" Černé historky, karetní sada s 50 více či méně zapeklitými případy k rozlousknutí.
 
Doba řešení od 2 minut do 1 hodiny
 
Princip je jednoduchý: jeden hráč se obeznámí s příběhem (zadní část karty) a druhý hádá na základě nápovědy (přední část karty), jak se stal určitý příběh zobrazený na kartě. Přitom mu obeznámený hráč může na dotazy odpovídat pouze ano - ne.
 
Byl to případ na tři dýmky
 
Z klasik si určitě někdy zopakuji Dostihy a sázky, které nedávno oslavily výročí. A v současné době vybírám ze dvou finalistů z okruhu detektivních her: klasické Cluedo a The Murder Mystery Mansion. Nebo-li, kdo, kde a kdy zavraždil pana Blacka? Že by profesor Švestka, u kterého se našel hasák od krve? Nebo snad....
 
Jen si zpívej, kamaráde....
 
Do budoucna mám v hledáčku i Bang! (pro 4 a více hráčů ve spoustě variant a českou lokalizací). Strategická přestřelka z divokého západu, kdy má každý hráč jiný úkol dle vylosované postavy (šerif má zlikvidovat všechny zločince a odpadlíky, bandita má zabít šerifa dříve než on jeho, odpadlík chce odkráglovat šerifa a nahradit jej, pomocník pomáhá šerifovi a vyhraje pouze, když vyhraje také šerif,....). Kromě šerifa je přitom totožnost ostatních hráčům neznámá, zda je hodný, zlý nebo ošklivý prozradí až činy....

Žádné komentáře:

Okomentovat